Umidificatoare adiabatice

Umidificatoarele adiabatice sunt aparate care realizeaza umidificarea aerului prin evaporarea apei. Deosebirea intre modele se datoreaza modului in care acestea pregatresc apa in vederea unei evaporari eficiente.

Notiunea de „adiabatic” inseamna ca apa isi trage energia termica necesara transformarii sale din stare lichida in stare gazoasa din aerul inconjurator, fenomenul de evaporare asadar este insotit de racirea aerului inconjurator – la proiectarea sistemelor trebuie luat in considerare acest aspect prin marirea temperaturii aerului inainte de umidificare.

Calitatea apei influenteaza in mod direct calitatea aerului.
Se stie ca apa contine compusi fizici, chimici si organici care dau culoarea, turbiditatea, gustul, mirosul, duritatea sau conductivitatea apei.
Dat fiind faptul ca apa utilizata de oricare umidificator adiabatic este introdusa direct in aer, componentele ei vor influenta calitatea aerului. Sarurile si sedimentele vor pluti in aer dupa care se vor depune pe suprafetele obiectelor sub forma unor pete sau praf, dar pot fi si inhalate. O problema mare poate prezenta situatia in care apa contine si compusi organici care odata inhalati pot provoca diferite boli in organism.
Pentru inlaturarea acestor probleme producatorii umidificatoarelor includ in componenta sistemelor anumite filtre sau daca nu, restrictioneaza calitatea apei utilizabila.

Umidificatoarele adiabatice se pot clasifica in trei categorii: cele care pulverizeaza apa, cele care evaporeaza apa dintr-un material imbibat si cele ultrasonice care explodeaza apa in particule marunte.

La achizitionarea umidificatoarelor adiabatice trebuie tinut cont de un pret mai mare de cumparare insa costuri reduse de exploatare si intretinere.