Umidificatoare cu abur

Umidificarea cu abur este un procedeu izotermic (temperatura constanta), inseamnand ca temperatura aerului inainte si dupa umidificare sunt egale. In realitate fiecare gram de vapori de apa introdus in aer sub forma de abur (100°C) realizeaza o incalzire cu 0,1°C al fiecarui kilogram de aer. Aceasta crestere fiind nesemnificativa, la proiectare nu se ia in calcul, procedeul considerandu-se izotermic.

Umidificatoarele cu abur pot fi grupate in doua categorii: cele care sunt dotate cu generatoare proprii de abur si cele care utilizeaza abur produs de un generator extern, aburul fiind furnizat prin conducte pana la umidificator.
Umidificatoarele cu generatoare proprii pot produce abur cu ajutorul curentului electric sau cu ajutorul gazului. Cele electrice, la randul lor pot fi echipate cu electrozi sau cu rezistente.

Stim ca apa din retea poate contine bacterii, umidificatoarele cu abur (datorita fierberii apei) produc totusi abur steril, fapt care ofera posibilitatea utilizarii lor cu succes in industria fermaceutica, la spitale si in general in medii curate, eliminand riscul contaminarii aerului cu prilejul umidificarii.

La achizitionarea umidificatoarelor cu abur trebuie tinut cont de costurile relativ scazute de achizitie si costuri mai semnificative de exploatare si mentenanta.