Umidificatoare cu electrozi

Umidificatoare cu electroziUmidificatoarele cu electrozi sunt cele mai raspandite aparate pentru umidificarea aerului.
Generarea aburului se face intr-un cilindru alimentat cu apa, unde datorita efectului curentului electric are loc transferul ionilor intre electrozi, rezultand astfel fierberea.

Factorii care influenteaza hotarator procesul de fierbere sunt conductivitatea si duritatea apei utilizate.
Conductivitatea este influentata de ionii sarurilor minerale aflate in apa. La o conductivitate ridicata se gasesc prea multe saruri in apa, care rezulta o fierbere violenta si o dezvoltare a scanteilor sau arcurilor electrice intre electrozi. In schimb daca sunt prea putine saruri, apa nu va fierbe de loc. Conductivitatea optima se situeaza intre valorile de 350-800 µS/cm (microSiemens/centimetru).
In afara acestui indicator functionarea corespunzatoare a umidificatoarelor cu electrozi depinde si de duritatea totala a apei. Duritatea totala este influentata preponderent de continutul de CaCO3 (carbonat de calciu) al apei. Valoarea optima pentru o functionare ideala este situata intre 10- 20 grade franceze (°F) sau 5,62- 11,24 grade germane (°G).
Cu cat duritatea apei este mai scazuta cu atat mai tare spumeaza apa si electrozii se consuma prematur. In schimb cu cat apa este mai dura cu atat mai repede se va depune calcar pe electrozi si la fundul cilindrului, reducand volumul apei si concomitent cantitatea aburului produs.

Asadar apa adecvata pentru alimentarea umidificatoarelor cu electrozi este apa potabila de la retea cu duritatea si conductivitatea cuprinsa intre valorile prezentate. In general furnizorii de apa asigura valorile optime ai acestor parametri, totusi sunt anumite zone unde nu se indeplinesc cerintele.
Desi exista solutii de imbunatatire, din cauza costurilor ridicate se renunta la aceste tratamente.

Recomandare! – verificati parametrii apei inainte de achizitionarea umidificatorului (solicitati un buletin de analiza in baza mostrei de apa colectata din sursa care va alimenta umidificatorul).

In situatia in care parametrii amintiti nu corespund valorilor mentionate, solutia optima este achizitionarea unui umidificator cu rezistente, functionarea caruia nu este restrictionata esential de acesti parametrii.

Motivul pentru care umidificatoarele cu electrozi sunt foarte cautate este faptul ca produc abur steril contra unui pret de achizitie relativ scazut in raport cu alte modele.
Consumul de energie electrica ale acestor umidificatoatre este de 75% din cantitatea aburului produs.

La cumpararea umidificatoarelor cu electrozi trebuie tinut cont ca investitia initiala va fi relativ scazuta, in schimb costurile de exploatare si de intretinere vor fi mai insemnate.