Umidificatoare cu rezistente

 

Umidificatoarele cu rezistente sunt aparate cu precizie ridicata in functionare, echipate cu generatoare de abur in care fierberea apei este realizata de incalzirea unor rezistente electrice imersate in apa.

Umidificatoare cu rezistente

Apa utilizata poate fi apa potabila, apa dedurizata sau apa demineralizata.
Calitatea apei utilizate de aceste umidificatoare nu conditioneaza in mod direct procesul de fierbere, dar poate influenta pozitiv sau negativ precizia functionarii, frecventa activitatilor de intretinere si durata de functionare a componentelor.
Apa cu un continut mare de saruri precum si apa dura pot provoca depuneri mai insemnate pe rezistente, reducand capacitatea lor de incalzire, facilitand acumularea calcarului la baza cilindrului de abur si provocand astfel scaderea volumului apei. Drept urmare va scade cantitatea aburului produs si va creste posibilitatea defectarii rezistentelor.
Un alt inconvenient poate fi malul rosiatic care se formeaza in apa cu ocazia incalzirii ei peste temperatura de 60°C, fenomen cunoscut si la cazanele de incalzire centrala.
Imbunatatirea situatiei se obtine prin utilizarea apei dedurizate, dar prin utilizarea apei complet demineralizate se obtine o fiabilitate si precizie ridicata precum si reducerea spectaculoasa a nevoilor de mentenanta.

Consumul de energie electrica al acestor umidificatoare este de 75% din cantitatea aburului produs.

La achizitionarea unui umidificator cu rezistente trebuie avut in vedere un cost mai insemnat decat in cazul umidificatoarelor cu electrozi. Cheltuielile de exploatare sunt la fel de mari ca si in cazul celor cu electrozi, insa cheltuielile de intretinere se reduc considerabil in cazul utilizarii apei demineralizate.